Banen

Unngå sakte spill

En utfordring kan være «sakte spill» - Stipulert spilletid for en 9-hulls runde hos oss er 2t og 15min, noe som betyr i gjennomsnitt 15 min per hull!

Det inkluderer å forberede seg til nytt slag, «litt» leting etter ball, registrering i Gobex-terminal eller notere på kortet, «litt» prat underveis og gangtid til neste hull mv. Dette er mange aktiviteter som skal utføres i løpet av de stipulerte 15 min, derfor skal det ikke mye distraksjoner til før tiden løper fra oss og vi kommer inn i katogorien «sakte» spill.

Hovedfokus er at alle skal ha en hyggelig golfrunde når det kommer til oss på Grini golfbane, både for lav- og høyhandicapere.

Hva kan så vi, som spillere bidra med, for at flyten og trivselen på runden skal bli bra for alle, uten at kosen og hyggen bli borte...


30 tips for å unngå sakte spill - Her kommer noen tips fra Norsk golf

Velg riktig tee 
Er du mann og sliter med å slå over 150 meter bør du vurdere både benytte tee 45. Du får ikke like mange mottatte slag, men du vil samtidig få desto mer glede av å score lavere. Og ikke minst - rundene tar kortere tid.
 
Ikke spill "klyngegolf"
Det er trivelig og sosialt å gå sammen og prate, men det spares mye tid dersom hver spiller i flighten går rett til sin egen ball etter utslaget. Du får nok av tid til å prate med de andre i løpet av runden uansett.
 
Vær fleksibel med honnøren
Har du spillere i fairway 200 meter foran deg, men din ene spillepartner bare klarer å slå 150 meter bør vedkommende slå først, uavhengig om han har honnøren eller ikke.
 
Tenk fremover
Bruk tiden på vei til ballen til å planlegge neste slag - meter, kølle, vind osv. Da trenger du mindre tid fremme ved ballen
 
Slå provisorisk
Er du i den minste tvil om du kommer til å finne igjen ballen din eller om den er out of bounds, slå en provisorisk ball umiddelbart. Da slipper du den pinlige "walk of shame" tilbake til tee.
 
Plukk opp ballen
100 meter igjen til hullet og ingen mulighet til å få poeng? Plukk opp ballen, og hold heller flagget for de andre i ballen din når de skal putte.
 
Begrens mulligans
Om du følger golfreglene får du ikke mulligans. Likevel er det noen som liker å spille med mulligans i uformelle og vennskapelige sammenhenger. Dersom du bruker mulligans, begrens deg til en mulligan på front og en på back nine. Og aldri slå en mulligan om det står spillere bak deg og venter. Det kommer de garantert ikke til å like.
 
Les putten tidlig
Begynn å lese putten med en gang du ankommer green. Allerede når du legger fra deg bagen kan du danne deg et inntrykk av hvordan greenen heller. 
 
Slå først, prat deretter
Ikke utsett et slag på grunn av en samtale med spillepartneren din. Slå slaget, deretter kan du skravle i vei.
 
Kom deg vekk fra green
Ikke bruk unødvendig lang tid på green. Kom dere raskt vekk fra greenområdet med en gang dere har hullet ut. Scorekortet fylles ut på neste tee eller på vei dit.
 
Få en fast rutine
Ikke frys over ballen eller ta unødvendig mange prøvesvinger. Vend deg til en fast rutine med maksimalt to prøvesvinger, så har du samme utgangspunkt før hvert slag. 
 
Slipp gjennom
Dersom du leter etter ballen har du krav på tre minutter leting. Pass på at spillerne bak slipper gjennom mens du leter etter ballen din.
 
Følg med på alle slag
Hold et øye med slagene til medspillerne dine, så øker sannsynligheten for å finne igjen ballen raskt om de er ute av kurs. Følg også din egen ball helt til landing. Ikke slipp den av syne bare fordi den har litt mer sideskru enn du hadde planlagt.
 
Bit i det sure eplet
Aksepter at golfballer er forbruksvare. Dersom du har slått to skjeve utslag og funnet den første, ikke bruk unødvendig lang tid på å lete etter den provisoriske ballen. Og ikke let lenger enn tre minutter, bare fordi du synes det er bittert å miste din splitter nye Pro V1-ball.
 
Hjelp til å lete? Se an situasjonen
Ikke gjør det til automatikk å kreve at alle dine spillepartnere skal hjelpe deg å lete etter ballen din. Dette gjelder spesielt dager med mye trafikk på banen. Bare be om hjelp til å lete når du er sikker på at det ikke vil sinke spillet på banen.
 
Legg igjen mobiltelefonen
Tekstmeldinger, e-poster og telefonsamtaler kan ta mye tid uten at man legger merke til det.
 
Forbered eget slag mens den andre slår
Forutsatt at du ikke forstyrrer den som slår, gå gjennom din egen rutine mens medspilleren din slår, og les greenen mens de andre putter.
 
Golf er trim!
Det har aldri skadet å spasere i et raskt tempo. Se på golfrunden som trim, og ikke subb rundt på banen.
 
"Just tap it in"
Ikke marker halvmetersputter. Gjør deg ferdig, og hent flagget så kan dere komme dere raskt av green.
 
Fyll opp lommene
Alltid ha med deg ekstra pegger, markører og en golfball i lommen, så har du det viktigste raskt tilgjengelig hele tiden.
 
Ha med en ekstra kølle
Når du chipper rundt green, ta med deg både køllen du skal chippe med og putteren din, så slipper du å returnere til bagen.
 
Plasser bagen på rett side
Legg fra deg golfbagen mot neste hull. Da sparer du også tid mellom hullene.
 
Tenk før du går inn i bunkeren
Du får mindre å rake dersom du ikke spaserer gjennom hele bunkeren på vei til ballen din.
 
Vær oppmerksom på oppskrittingen
Dersom du skal skritte opp lengden til hullet, gjør det allerede på vei til ballen. Ser du at du ligger på rundt 130 meter, tell heller ned fra 150-meterspinnen enn å legge fra deg bagen, for så og gå ned til 100-pinnen og telle oppover.
 
Oppmerksom laserbruk 
Ligger ballen ved siden av 100-metersmerket, er det vel strengt talt ikke nødvendig å dra opp laseren?
 
Gi råd til greenfeespillere
Er du på hjemmebane og spiller med greenfeespillere som besøker banen for første gang? Dersom du har noen lure tips om hvilke farer man bør holde seg unna på et golfhull bør du ikke holde det for deg selv. Alle er tjent med at folk holder seg unna trøbbel og spillet går fortere. 
 
Heng håndkledet under paraplyen
Det er en ekstra utfordring å spille raskt når regnet laver ned. Forsøk å holde de viktigste tingene tørre - spesielt grepet på køllene. Heng håndkledet under paraplyen, i stedet for å ta det inn og ut av bagen. Da holder det seg tørt lengre, og det er lettere tilgjengelig
 
Følg med på skyene
Veksler det mellom sol og regnvær hvert kvarter? Vent med å rive av deg regnbuksa så fort muligheten byr seg. Det tar tid å skifte klær, og pakke det inn og ut av golfbanen.
 
Uten mat og drikke…
Pass på å få i deg nok mat og drikke. Er du dehydrert eller sulten vil du bli slapp mot slutten av runden. Det påvirker også spilletempoet negativt. 
 
Sunn fornuft!
Hold alltid et øye med flightene foran og bak deg. Har du spillere i ryggen hele runden, og ikke en sjel i fairway foran deg bør det ikke være vanskelig å legge to og to sammen.